Duurzaamheid - Voedsel


Download
Samen Eerlijk Eten
Samen eerlijk eten (tips - doeactiviteit
Adobe Acrobat document 361.2 KB

De website Samen eerlijk eten geeft recepten met seizoensgroenten van dichtbij huis, geïnspireerd door katholieke en protestantse tradities van het liturgisch jaar, voor al die mensen die zo zorgvuldig mogelijk met de aarde om willen gaan.


Boer Thijs (Stadspoort Ede) -  * lokale producten - * eerlijke prijs - * veilig winkelen

·        Producten uit de regio                                                                                                Weet u waar uw eten vandaan komt? Met streekproducten, rechtstreeks van de boer, is dat altijd duidelijk. Verser dan vers. Een verantwoorde, duurzame keuze.

·        Een eerlijke prijs

 

Het voordeel van een korte keten. U koopt verse, onbewerkte producten met een duidelijke herkomst. De boer krijgt een eerlijke prijs omdat er geen tussenhandel is.


Download
Milieubewust eten
Milieubewust eten (tips).pdf
Adobe Acrobat document 349.7 KB

Milieubewust eten

 

Tips milieuvriendelijker vlees eten
Gezond eten kan prima zonder vlees. Zorg wel dat je goed varieert. Kijk voor inspiratie op;

1. Vlees, vis of vega of Recepten.
Vind je dierenwelzijn of milieu belangrijk, kies dan voor vlees met het Europese keurmerk voor biologische landbouw (het groene blaadje), Demeterkeurmerk, Beter Leven Keurmerk van de Dierenbescherming of Scharrelvleeskeurmerk. Kijk voor meer informatie op Keurmerk vlees.

 

Vlees, vis of vega
Vlees is een belangrijke bron van eiwitten, maar niet de enige. Sta even stil bij jouw keuze, want die heeft veel effect op het milieu. Plantaardige eiwitrijke producten (zoals groenteburgers en tofu) belasten het milieu het minst. Van alle soorten vlees hebben rund- en lamsvlees de hoogste milieu-impact.
De productie van eiwitrijke voedingsmiddelen kost veel energie. Vlees zorgt daarbij voor veel meer milieuschade dan producten van plantaardige eiwitten. Voor de productie van 1 kilo vlees is bijvoorbeeld gemiddeld 5 kilo plantaardig materiaal nodig. Vleesproductie zorgt verder voor veel meer uitstoot van broeikasgassen en voor verzuring van de bodem en de lucht, terwijl dierenwelzijn ook een rol speelt. Dat geldt ook voor vleesvervangers die gemaakt zijn van zuivel.
Een bewuste eiwitkeuze maakt een groot milieuverschil. Zo zorgt 2,5 kilo rundvlees voor evenveel uitstoot van broeikasgas als een autorit van Maastricht naar Parijs.


Download
Groente- en fruitkalender
Groente- en fruitkalender (milieu centra
Adobe Acrobat document 1.0 MB

Groente- en fruitkalender
Kies milieubewust in elk seizoen
De milieubelasting die het kost om groente en fruit in de winkel te krijgen, kan gedurende het jaar variëren.          Aan het product is dat niet te zien. De Groente- en fruitkalender helpt u bij het maken van een bewuste keuze.
Wanneer uw groente en fruit in het winkelschap ligt, kan het zijn dat er al veel energie en hulpmiddelen in zijn gestoken tijdens de teelt, dat er veel fossiele brandstof is gebruikt voor transport (wanneer producten worden ingevlogen), of dat het landgebruik hoog is (en de opbrengst per hectare laag). In die gevallen hebben groente en fruit een hoge milieubelasting.

De milieubelasting per kilogram groente of fruit verschilt per soort en seizoen.                                                          U kunt jaarrond een gevarieerde en milieuvriendelijke keuze maken.
De Groente- en fruitkalender helpt u hierbij.
Voor deze kalender zijn per maand de veel gegeten groente en fruit
geselecteerd met een lage milieubelasting. 


Download
Biologische Zorgboerderij (met winkel) Makandra te Ede
Zorgboerderij Makandra is een biologische Zorgboerderij (met winkel) in de gemeente Ede.
Makandra biedt op haar biologisch-dynamische boerderij mensen de mogelijkheid om in een beschutte werkomgeving zinvol bezig te zijn en om zo hun verdere levensweg te vinden. Veiligheid en respect vormen de basis van waaruit groei mogelijk wordt. In de huiswinkel worden de zelf en met liefde geteelde en verwerkte producten verkocht.

Makandra is onderdeel van 's Heerenloo en verbouwt (biologische teeltwijze) groenten, fruit, houdt kippen en stiertjes waarvan resp. de eieren en het vlees in de winkel van Makandra verkocht worden.

Zorgboerderij Makandra - Kalverkampweg 1, (Landgoed Kernhem) - Ede.
Biologische zorgboerderij Makandra Ede..
Adobe Acrobat document 90.0 KB

Download
Biologische producten, rechtstreeks van de boerderij. Brood, groenten, frisdrank, yoghurt etc. 24 u. per dag bij boerderij Hoekelum.
In de schappen van het pand bij boerderij Hoekelum liggen allerlei biologische voedingsmiddelen: brood, groenten, frisdrank en yoghurt. Voor Veld en Beek is het de vijfde vestiging van een winkel, waar de boerderij zijn biologische producten verkoopt.
Het meest bijzondere aan de zaak is dat de klanten er 24 uur per dag terecht kunnen. Dag en nacht dus. ,,Al onze klanten hebben een sleutel, waarmee ze zelf de deur van de winkel kunnen openen’’, zegt Jan Wieringa van Veld en Beek. ,,Ze kunnen hun boodschappen dus altijd doen wanneer het hun uitkomt.’’
,,De klant zoekt de boodschappen die hij nodig heeft. De spullen die hij mee naar huis wil nemen, registreert hij met de boerderij-app. Aan het eind van de maand betalen de klanten met een automatische incasso.’’ Wieringa is niet bang dat de bezoekers van de winkeltjes (in feite grote koelcellen) meer meenemen dan ze via de app opgeven. ,,Nee, het is allemaal een kwestie van goed vertrouwen’.’
Met je eigen sleutel boodschappen doen w
Adobe Acrobat document 450.8 KB

Voor meer informatie; downloaden, opslaan en openen (pdf) 

 


Download
God in de supermarkt
God in de supermarkt (workshop).pdf
Adobe Acrobat document 262.2 KB

De Workshop:  meer informatie
Het is vast herkenbaar. Je staat in de supermarkt en je vraagt je af: wat eten we vanavond? De biologische boontjes uit Egypte of de ‘gewone’ boontjes uit Nederland? Een hamburger of een sojaburger? Of toch vis? Wat betekent dan dat gekke keurmerk precies? Gaan we voor het gezonde, plantaardige Alpro toetje, of toch een emmertje met yoghurt en aardbeien wat eigenlijk het lekkerste is? Wordt het de dure of de goedkope reep chocola? Je hebt het niet gemakkelijk als consument in de supermarkt. Bij elk schap moeten keuzes gemaakt worden, en het is geen gemakkelijke afweging tussen lekker, goedkoop, gezond, milieuvriendelijk, diervriendelijk en eerlijk voor de producent. Het palet aan keurmerken kan helpen, maar zorgt ook voor verwarring. De workshop "God in de supermarkt" verkent de keuzes die we maken, helpt argumenten te begrijpen en verbindt deze met een helder ethisch kader. De bijeenkomsten zijn actief, sociaal, informatief en gaan in een hoog tempo een serieuze maar niet te zware dialoog aan. We gebruiken veel materiaal uit actuele documentaires en websites.                       Het initiatief Godindesupermarkt.nl wordt aanbevolen door Groene Kerken, Micha Campagne en Groengelovig (zie de websites van deze instanties).
Over ons: de workshopleiders
De workshops worden gegeven door Arjan Schoonhoven en Alfred Slomp. Wij zijn al vanaf onze studententijd geraakt door het onrecht en de pijn van medemens, natuur en dier. Wij willen hier graag iets aan doen en denken dat wij in de supermarkt op een praktische wijze een bijdrage kunnen leveren aan een betere wereld. Wij laten ons inspireren door hoe Jezus omging met de arme en het behoeftige. Wij zijn onafhankelijk en niet verbonden aan een kerk, NGO, bedrijf, supermarktketen of keurmerk. Alfred is in het dagelijks leven werkzaam als zorgcoördinator in het Voortgezet Speciaal Onderwijs. Arjan is boerenzoon. In het dagelijks leven is hij werkzaam als lerarenopleider en promovendus op de Radboud Universiteit. In zijn promotie denkt hij na over hoe keuzes rond voedsel een bijdrage kunnen leveren aan het leren van kinderen.
De Controverse: wereldvoedselvraagstuk
De afgelopen eeuw is de wereldbevolking enorm toegenomen tot de huidige 7.3 miljard. Bovendien is de welvaart voor veel mensen gestegen. De huidige intensieve manier van voedsel produceren is niet alleen een succesverhaal over steeds meer en beter voedsel produceren. Er zijn gevolgen voor mens, dier, producent en milieu en de afgelopen decennia zijn steeds meer problemen ontstaan, dat zorgt voor een maatschappelijk debat. In de supermarkt wordt dit debat zichtbaar en proberen verschillende partijen, variërend van politieke stromingen, NGO’s, bedrijven en documentairemakers de consument te beïnvloeden.                                               Immers onze nalatenschap wordt bepaald door wat wij nu wel of niet eten. Argumenten zijn niet eenduidig en soms complex om goed te begrijpen. De supermarkt wordt meer en meer de plek waar je gedrag beïnvloed wordt door wat je weet en hoe je denkt over ‘goed’ en ‘kwaad’.
De Matrix: het uitgangspunt van de workshop
Wij brengen samenhang in de hele discussie met behulp van de ethische voedselmatrix.

Hierbij zijn vier perspectieven, namelijk boeren, consumenten, het dier (op het product) en het milieu en de belangrijkste waarden van de medische ethiek leidend.  

De inhoud van de cellen van de matrix zijn de thema's die we tijdens de workshop verdiepen en koppelen aan ons gedrag in de supermarkt.