Duurzaamheid - Klimaat


Download
Indrukwekkende milieu-film "Before the Flood"
Film - Before the Flood -.pdf
Adobe Acrobat document 470.3 KB

Op 13 maart 2017 wordt in de Brink (Bennekom) de indrukwekkende film “Before the Flood” vertoond.       De beroemde acteur Leonardo di Caprio heeft gedurende twee jaar de aarde rondgereisd om de gebieden te bezoeken die nu al enorm te lijden hebben onder de gevolgen van de opwarming van de aarde.  Hij sprak niet alleen met vooraanstaande wereldleiders die indringend om actie vragen tegen de opwarming, maar ook met enkele klimaatsceptici.
Na afloop van de vertoning van de film gaan we met elkaar in gesprek onder leiding van weerman Reinier van den Berg.


Download
Senioren tegen klimaatgekte.
Senioren tegen klimaatgekte Nederlands Dagblad – 18-02-2019

Een los-vast netwerk van zo’n dertig geleerden, allen gepensioneerd, bijna allen ingenieur en onmiskenbaar met invloed, strijdt tegen de huidige klimaatkoers. Wat drijft hen? En snijdt hun kritiek hout? Vier beweringen onder de loep.
Senioren tegen klimaatgekte - ND 18-02-2
Adobe Acrobat document 608.1 KB

Download
Delen Zuid-Europa woestijn !?
Delen Zuid-Europa - woestijn.pdf
Adobe Acrobat document 262.8 KB

 

 Delen Zuid-Europa kunnen nog deze eeuw in woestijn veranderen ( 28-10-2016 - ANP / Science)

 

De opwarming van de aarde dreigt het Middellandse Zeegebied harder te treffen dan enige andere droogte- of hitteperiode uit de afgelopen tienduizend jaar. 

 

Delen van Zuid-Europa kunnen nog deze eeuw veranderen in woestijnen. Dat zeggen onderzoekers onder leiding van de Universiteit van Aix-Marseille in een studie die gepubliceerd is in het tijdschrift Science.

Als niet snel stappen worden gezet om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen kunnen het zuiden van Spanje en Portugal, noordelijke delen van Marokko, Algerije en Tunesië, alsook Sicilië, het zuiden van Turkije en delen van Syrië in woestijnen veranderen.

 

Voor meer informatie; downloaden, opslaan en openen (pdf) 

 


Download
Historisch laag ijsniveau
Historisch laag ijsniveau Noord- en Zuid
Adobe Acrobat document 468.4 KB

 

Op zowel de Noord- als de Zuidpool ligt op dit moment historisch weinig ijs, zo blijkt uit nieuwe metingen. 

De temperatuur op de Noordpool is op dit moment zelfs ongeveer 20 graden Celsius hoger dan normaal. Tegelijkertijd heeft ijsniveau op Antarctica een recordminimum bereikt voor de zomer.

Weerstations in het gebied geven op dit moment bijzonder hoge temperaturen aan, waardoor de ijsvorming veel minder snel gaat dan normaal.

 "Het is ongeveer 20 graden warmer dan normaal in het grootste gedeelte van de Noordelijke ijszee", verklaart Jennifer Francis van Rutgers University in de Washington Post.

 

Voor meer informatie; downloaden, opslaan en openen (pdf)