“Voor Het Oprapen”
Voor het oprapen is een meditatief doe-boek over voedsel. Zo’n boek heb je nog nooit op je keukentafel gehad. Het prikkelt je
zintuigen, spreekt tot de verbeelding en helpt je de handen uit de mouwen te steken.
Laat je uitdagen tot een nieuwe levensstijl!
Het boek is ingedeeld in vier seizoenen en begint in de lente. Elk seizoen start met een envelop gevuld met acties. Deze kun je door het seizoen heen uitvoeren. Iedere week van het jaar heeft een
verrassend eigen hoofdstuk met een meditatie, reportage, informatief artikel of recept.
Leef een jaar lang op het ritme van de seizoenen die God ons gegeven heeft.
"Een pak fairtrade koffie past meer in het Koninkrijk van God dan
koffie waarvoor arbeiders worden uitgebuit.”
Veel christenen willen wel duurzamer en eerlijker leven, maar hoe doe je dat concreet in de alledaagse praktijk? Martine Vonk is een bekende expert op dit gebied en merkt dat Jezus’ oude uitspraken enorm actueel en relevant zijn. * Hoe ga je om met zorgen? * Met de beperkte tijd die je hebt? * Hoe kijk je naar anderen en jezelf? * Wat betekent luxe en genieten voor je?
Jezus geeft prachtige, concrete antwoorden.
Het blijkt telkens dat minder ook meer kan zijn.
Genieten van genoeg, dat lijkt een tegenstelling, maar in beperking ligt juist vrijheid.
Wil je in de supermarkt meer duurzame producten kopen, maar raak je in de war door alle keurmerken, adviezen en tegenstrijdige meningen? Ben je goed op weg, maar zou je graag de volgende stap willen zetten naar nog meer duurzame keuzes?
Koop nu ons inspirerende boek "SuperWaar", voor je volgende stap in duurzaam boodschappen doen. Voor meer informatie: kijk op www.superwaar.nu.
Wil je 9 inspirerende Bijbelstudies bij het boek?
Neem dan contact op via het contactformulier en je krijgt deze gratis toegestuurd.
Er zijn verschillende redenen om voor het milieu te zorgen, zoals: verantwoordelijkheid nemen voor latere generaties, weloverwogen eigenbelang en een rechtvaardige behandeling van medelevenden. Er zijn ook specifiek christelijke motieven.
Voor meer informatie; downloaden, opslaan en openen (pdf)
We hebben als Westerse consument veel meer impact dan we denken. Niet alleen dagelijks binnenshuis of wekelijks aan de pomp, maar juist aan de andere kant van de wereld, bij het maken en vervoeren van de dingen die we dagelijks kopen. Wij als consument betalen uiteindelijk voor die verborgen impact en wij houden het systeem daarmee in stand. Dit boek laat je zien hoe het zit, zodat jij positieve invloed kan uitoefenen.
Steeds meer mensen willen dat ons eten duurzamer, diervriendelijker en eerlijker is, maar toch lukt het ons nauwelijks ons voedselsysteem te verbeteren. Hoe kan dat? In DE VOEDSELPARADOX laat Herman Lelieveldt zien hoe moeilijk het voor burgers, bedrijven en de overheid is om over hun eigen schaduw heen te springen en daadwerkelijk iets te veranderen aan ons voedselsysteem.
Scherp en geestig laat Carolyn Steel zien hoe de relatie tussen voedsel en steden ons leven bepaalt - zonder dat we ons daarvan bewust zijn. Ze volgt daarvoor het spoor van ons voedsel: van het platteland tot de stad, via markten en supermarkten tot onze keukens, borden, vuilnisbakken en verder. Steel kiest voor een geheel nieuwe benadering van de actuele problemen rond de manier waarop we eten.
‘The Dark Side of Chocolate’ is een documentaire over de aanhoudende beschuldigingen van de handel van kinderen en kinderarbeid in de internationale chocolade-industrie. Terwijl we genieten van de zoete smaak van chocolade, is de realiteit opvallend verschillend voor Afrikaanse kinderen. Met verborgen camera’s in cacao-plantages in Ivoorkust trachten de filmmakers deze realiteit aan het licht te brengen.
‘Our Daily Bread’ is een film - zonder toelichting en zonder achtergrondmuziek - over de industriële verwerking van gewassen en dieren, waarbij efficiency en kostenbesparing in het productieproces voorop staan. Om het product zo snel, hygiënisch en onbeschadigd mogelijk in de verpakking te krijgen zijn machines en arbeidsprocessen ontwikkeld die fascinerend en beangstigend tegelijk zijn.
Food Inc. maakt korte metten met het pastorale imago van de meeste supermarktproducten. Terwijl verpakkingen met gelukkige koeien, silo's en groen gras het ideaalbeeld van agrarisch Amerika in stand houden, gaat regisseur Robert Kenner op zoek naar 'het ware verhaal'. De misstanden die Kenner via interviews aan de kaak wil stellen zijn legio: misbruik van dieren en medewerkers aan de lopende band van vleesbedrijven, E. Colibacteriën in hamburgers, machtwellust van sojabonengigant Monsanto en een diabetesexplosie doordat vooral slecht voedsel goedkoop is.
Waarom is strooizout meer waard dan graan en hoe kan het dat er dagelijks 100.000 mensen sterven van de honger, terwijl er wereldwijd voldoende voedsel geproduceerd wordt om 12 miljard mensenmonden te voeden? Het is maar een van de vele retorische vragen die gesteld wordt in de Oostenrijkse documentaire we feed the world van Erwin Wagenhofer.
Contactgegevens:
Werkgroep Duurzaamheid Hervormde Gemeente Ede (PKN)
email: DuurzaamheidHervormdEde@hotmail.com